donderdag 5 april 2012

jaar4n12

TiRiTator        Neuzen in historisch Gent            jaar4 n11

Wat begon met textiel eindigde met textiel. Juist we hebben het over het verleden van Gent. De op één na grootste gemeente van België. Hier zullen we een heel nummer over vullen. Nu de lente de bladeren doet kleuren en de vogels doet fluiten kunnen we er weer op uit. Misschien na deze  TiRiTator wel een dagje Gent?
Alvorens jullie verder lezen wil ik eerst Martijn bedanken die voor vrijwel alle foto's van Gent heeft gezorgd. Hardstikke bedankt Martijn!

Gent

In het gebied waar Gent vandaag de dag ligt bestonden in de tijd van de Galliërs al dorpen. Uit deze tijd komt ook de naam van Gent. Namelijk van de Keltische waternaam Gond verbasterd naar het Germaanse Gand. Al in de tijd van deze vroege nederzettingen stroomden de rivieren richting dit gebied dat dan ook enkele perioden per jaar onder water stond. Hierdoor was het land er niet geschikt voor de akkerbouw maar wel perfect voor de schapenteelt. Zelfs het compleet verwoesten van de stad door de vikingen (zie eerder nummer) stopte de groei niet. Want in het gebied werd dankzij de schapen ook veel wol geproduceerd wat Gent er later mee hielp dé stad te worden voor laken in de Nederlanden. Rond de 19e eeuw kwam daar ook nog eens vlas en katoen bij, wat ervoor zorgde dat Gent de eerst geïndustraliseerde stad was van het Europese vasteland.

Calvinistisch Gent
Gent is altijd een ietswat rebelse stad geweest. In de vroege middeleeuwen vocht men om hun privileges te behouden en in de 16e eeuw speelde Gent een belangrijke rol in de opkomst van het Calvinisme, waardoor Gent zelfs gedurende 8 jaar een Gentse Calvinistische Republiek opkwam. De calvinisten weken aan het einde van de 16e eeuw echter naar de Nederlandse Republiek voor hun eigen veiligheid.

Cartoonrubriek
Belgisch friet

bron: lectrr.be hier zijn nog veel meer leuke cartoons te vinden!

FoTo
Tussen de foto's staat een korte toeristische samenvatting van van wat er in Gent te doen is. Deze staan los van de foto's die gemaakt zijn door TiRiTator lezer Martijn, zijn bedoeld om jullie een blik te gunnen op Gent.

Sint Baafskathedraal
Deze kathedraal is een vat vol kunstschatten. In deze kathedraal is keizer Karel in 1500 tot keizer gedoopt. Dit luidde de doorslag voor het ombouwen van de kerk van een romaanse naar een ruime gothische kerk. De kerk bevat een werk van Rubens en een kunstwerk van de gebroeders van Eyck om enkele belangrijke personen uit de geschiedenis van de lage landen erbij te betrekken. Na het trotseren van de 444 treden in de toren heb je een uniek uitzicht op de stad.
linksboven Gravensteen en rechtsboven de Sint Baafskathedraal

Gravensteen
Een imposante burcht in 't hart van Gent stammend uit 1180. Ook hier weer een mooi uitzicht op de stad maar dit keer tussen de kantelen door.

Gras- en Korenlei
Door veruit de meeste Gentenaars beschouwd als de mooiste plek van de stad (zie eerste afbeelding van deze TiRiTator). Deze middeleeuwse haven met een rij aan monumenten is vandaag de dag de onmoetingsplaats bij uitstek. Men treft elkaar aan de rand van het water of op een van de vele terrassen.



Gadgets
Wie betaalt vandaag de pizza? Bepaal dat nu op een leuke manier. Namelijk door pizza roulette. Degene wiens gekozen pizzapunt op de zwarte stip ligt moet betalen.

De leukste shampoohouder ooit! Nu de vraag wie zo'n ding in zijn douche hebben wil.


Volgende keer...
...gaat de TiRiTator over kamperen!
© copyright TiRiTator

1 opmerking:

Hey, leuk dat je een reactie wil toevoegen!
Hieronder heb ik een reactieformulier toegevoegd. Vul dit even in (gegevens worden niet misbruikt en je kan anoniem blijven) en schrijf vervolgens je reactie.
De redactie van de TiRiTator

Zoeken in deze blog

Volgers