donderdag 10 januari 2013

jaar5n2

TiRiTator             de Prehistorie             jaar5n2

Vroeger was alles beter...
De prehistorie, ofwel 'voor de historie'. Men doelt hiermee op alles wat plaatsvond voor de geschreven geschiedenis. Deze geschreven geschiedenis begon in Nederland pas in het jaar 57 v. Chr. toen de Romeinen ons landje binnenvielen. Niet dat er veel veranderd, boven de rivieren weet men zich dapper te verweren. Voornamelijk de Friezen blijken met hun terpen onverslaanbaar. De hoeveelheid bronnen begint pas echt iets voor te stellen vanaf de 12e eeuw na Christus!
De eerste sporen van menselijke bewoners in Nederland dateren tot 25.000 jaar geleden. Dus De prehistorie heeft in Nederland zo'n 12 en een halve keer langer geduurd dan de historie! Niet gek dus dat het ons van de TiRiTator gemakkelijk lukt om een nummertje over dit thema vol te schrijven. We wensen jullie veel leesplezier toe!

Cartoonrubriek



































Keek op de week
Happy Tree Friends, Kabouter Wesley allebei zijn ze in een rij te noemen met Kud. Maar wat hebben ze met elkaar gemeen? Één woord: Youtube!
Dit zijn korte animatie filmpjes van zo'n een minuut lang. En ze zijn erg populair op youtube. Ze gaan over de meest uiteinlopende onderwerpen maar zijn zo simpel dat iedereen ze kan begrijpen. Het youtubekanaal van de maker van Kud telt ontelbaar veel grappige filmpjes vol met droge humor. Zo ook bij dit filmpje. Deze duurt een halve minuut lang en  past perfect bij het onderwerp van deze TiRiTator. Namelijk de prehistorie!
Dus veel kijkplezier!

Gadgets
Er is een verschil tussen willen en hoeven. In de prehistorie was het niet gegarandeerd
dat ja altijd even veel te drinken had. Maar tegenwoordig wel. En we willen alleen maar méér, méér, méér. Dit glas wordt opgedeeld in 2 gedeeltes, het gedeelte onder het gat voor het drinken dat we moeten drinken. Willen we meer. Dan moeten we daar moeite voor doen en onze vinger op het gat houden terwijl het gedeelte dat we er per sé bij willen niet wegstroomt. Grappig bedacht hè? Wil je hem kopen? Volg dan deze link.
Dat veel eten van tegenwoordig niet meer 100% natuurlijk is dat weten we. Er chemicaliën opgespoten, de planten zijn gekweekt om zo groot mogelijk te worden. Maar ook hoe we eten veranderd razendsnel. Was het eerst gewoon om thuis met het gezin samen gezellig avond te eten wordt dat vandaag de dag al snel afgehaald of wordt er naar een van de diverse fastfoodketens gegaan. Dat zelf eten bereiden en opeten leuk is moest de boodschap van deze gadget worden. Apart, dat is het in ieder geval. Deze puntenslijper is speciaal gemaakt voor wortels. Het eindresultaat kan dienen als decoratie of na een tijdje werk als salade. Kopen voor een prijs van 15 dollars + verzendkosten? Klik dan hier.

Opmerkelijk
Ik heb het er in voorgaande nummers al eens over gehad: verloren beschavingen die veel meer over de astrologie wisten dan wij nu of dan dat wij voor mogelijk hebben gehouden. Hieronder vallen de Maya en de oude Egyptenaren. Maar door sommige wetenschappers wordt dat ook gedacht van een voormalige beschaving bij ons in de buurt. Deze beschaving bouwde Stonehenge. Stonehenge? Ja, Stonehenge! Als je het niet kent dan kan ik zeggen dat je de afgelopen tijd in een grot hebt gewoond, lekker toepasselijk voor dit nummer ook.   Over stonehenge is weinig bekend en zo ook over de makers van het bouwwerk. Men weet dat Stonehenge zo'n 2300 jaar v. Chr is gebouwd. Dat was het begin van de steentijd. Hoe de stenen zo konden worden geplaatst weet niemand. Nog bijzonderder is dat eens in het jaar een lichtstraal precies door het bouwwerk heen schijnt naar het middelpunt van de cirkel toe.
Visitor Information

Volgende keer...
...verschijnt er een XXL nummer. Het thema van die TiRiTator zijn de Inka's!

© copyright TiRiTator

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hey, leuk dat je een reactie wil toevoegen!
Hieronder heb ik een reactieformulier toegevoegd. Vul dit even in (gegevens worden niet misbruikt en je kan anoniem blijven) en schrijf vervolgens je reactie.
De redactie van de TiRiTator

Zoeken in deze blog

Volgers