vrijdag 25 januari 2013

jaar5n4

TiRiTator                  wolkenkrabbers                    jaar5n4

Wolkenkrabbers waren oorspronkelijk voornamelijk te vinden in de VS en Engeland maar nu niet meer. Nu moet je in een heel ander werelddeel zijn: Azië. De Aziatische tijgers bouwen sinds het einde van de 20e eeuw de hoogste wolkenkrabbbers ter wereld. Ook zijn er diverse oliestaten zoals onder andere de Arabische Emiraten die het geld hebben om hoge wolkenkrabbers te laten verrijzen. Het bouwen van de hoogste flat is het doel, en alles moet daar voor wijken.

Bij het maken van deze tiritator heb ik gebruik gemaakt van www.skyscraperpage.com. Een site, waarbij je alle flats ter wereld op kunt zoeken. Typ je de naam van je stad in dan laat hij een diagram zien met de grootste flats. Druk je op de flats dan krijg je meer informatie.

Keek op de week
In Nederland vind je ondanks dat we zo hutjemutje op mekaar wonen niet bijzonder hoge flats. Tja, Rotterdam heeft wel een beetje een skyline maar dat was het dan ook wel weer. Wil je nu eens een keertje echt mooie skylines zien? Laat je dan meevoeren langs de top 10 skylines in de wereld. Beginnend bij Dubai, alles behalve mijn favoriet, en eindigend bij HongKong.



Achtergrondlied: In The Bath van Lemon Jelly.


Wij van de TiRiTator hebben speciaal voor jullie de 10 hoogste wolkenkrabbers ter wereld op een rijtje gezet. Dit lukte met dank aan Skyscraperpage.com. Bij het rijtje zal je geen wolkenkrabber uit Afrika, Zuid-Amerika of Australië vinden en ook niet uit Europa. Vroeger nomineerde de Noord-Amerika met dank aan de VS de lijst van hoge flats. Nu staan er nog maar 2 wolkenkrabbers uit de Verenigde Staten op de lijst. En dat zijn ook nog eens de kleinste 2. Waar ze dan wel vandaan komen? Uit Azië. En dan met name de Aziatische Tijgers en olierijke landen.


1. 828m,      Burj Khalafi,      Dubai, VAE De Burj Khalifa (in het Arabisch: برج خليفة) staande in Dubai, Verenigde Arabische Emirate is sinds 2007 het hoogste gebouw ter wereld. De bouw starte op 21 september 2004 en vanaf 21 juni 2007 is de wolkenkrabber hoger dan de Taipei 101 uit Taiwan. Het hoogste punt werd bereikt op 17 januari 2009. Om op 4 januari 2010 met groots vuurwerk geopend. De oorspronkelijke naam. Burj Dubai werd tijdens de bouw veranderd naar Burj Khalafi. Dit vanwege de enorme financiële steun uit het naburige Abu Dhabi door president Khalifa bin Zayed Al Nahayan. Behalve het hoogste gebouw ter wereld is het Burj Khalafi ook nog eens het hoogste vrijstaande gebouw ter wereld. Rondom de wolkenkrabber zijn prachtige vijvers aangelegd. Met daarin de grootste fontijn ter wereld, die 24/7 water spuit. De wolkenkrabber zelf wordt voor verschillende zaken gebruikt. Het bevat onder andere de Dubai Mall; 's werelds grootste winkelcentrum, 900 apartementen, kantoorruimtes en een hotel. Check deze link voor de officiële site.

2. 601m     Abraj al Bait toren,      Mekka, Saudi-Arabië
Dit wolkenkrabberscomplex met als hoogste toren eentje van 601 meter. Aan deze hoogste toren zit de grootste klok ter wereld vast. Ook heeft het de grootste grondoppervlakte ter wereld (1.500.000m²). Het bevat een vier verdiepingen groot winkelcentrum, een parkeergarage met plaats voor 1000 auto's van bezoekers en gasten. Deze gasten zijn vooral hotelgangers. Want daar wordt het gebouw voornamelijk voor gebruikt. Waarvoor zijn zoveel hotelkamers nodig? Voor de moslims die naar Mekka gaan voor hun bedevaart. Zij worden steeds rijker en dus kunnen steeds meer moslims een reis naar Mekka maken. Ook kunnen ze duurdere hotelkamers betalen.

3. 508m,      Taipei 101,      Taipei, Taiwan De Taipei 101 was tot dat de Burj Khalifa hem in 2007 versloeg het hoogste gebouw ter wereld. Volgens het oorspronkelijke ontwerp zou de flat 66 verdiepingen hoog worden. Het moest symbool gaan staan voor de welvaart in Taipei. Omdat men wilde laten zien dat ze ook naar hun geschiedenis terug kijken heeft de wolkenkrabber een pagodevorm. Tijdens de bouw werd besloten om het op te hogen tot 101 verdiepingen. Vandaar ook de naam Taipai 101 overigens. Ook tijdens de bouw trof een aardbeving het Taiwan. Hierdoor stortten twee hijskranen neer wat 7 doden tot gevolg had. In het gebouw zelf zijn ook voorzorgsmaatregelen genomen voor aardbevingen. Bovenin is reusachtige bol geplaatst. Die tijdens een aardbeving tegen de trillingen in beweegt om zo het gebouw staande te houden. De liften, die het snelste ter wereld zijn, kunnen op dat soort momenten natuurlijk niet gebruikt worden.

4. 492m,      Shangai Financial World Center,      Shanghai, China Het Shangai Financial World Center ging op 28 augustus 2008 officieel open. Het is gebouwd als financieel centrum van Shanghai en is de grootste wolkenkrabber van China. Maar dit zal niet lang meer zo blijven. Want naast deze wolkenkrabber wordt 'as we speak'  gewerkt aan de Shanghai Tower. Die wordt 632 meter hoog en wordt dan dus ook de een na grootste wolkenkrabber ter wereld. Het meest opvallende aan het Shanghai Financial World Center is het grote vierkante gapende gat aan de bovenkant van de toren. Aanvankelijk zou dit gat een ronde vorm krijgen. Maar aangezien de haat tussen Nederlanders en Duitsers teniet valt aan de haat tussen Chinezen en Japans wekte dit veel woede op. Het zou namelijk te veel lijken op de nationale vlag van Japan. Aan de bovenzijde van het gat bevindt zich een observatieplatform dat via een lift met ingang aan de buitenzijde van het gebouw te bezoeken is. In 2009 werd aan het observatieplatform de titel "Hoogste observatieplatform ter wereld" toegekend, maar inmiddels heeft het Burj Khalafi te Dubai die titel overgenomen. Het gebouw wordt ook wel de 'flesopener' genoemd. Uitleg lijkt mij hiervoor niet nodig...

5. 484m,      International Commerce Center,      HongKong, China Het International Commerce Center (環 球 貿 易 廣 場) ook wel het ICC, lijkt met het huidige ontwerpen net als een boom met zijn stammen in de grond te staan. Het gebouw heeft zowel kantoorruimtes als een hotel. Verder is het net zo als de Westpoint gewoon een blokkendoos. Met als enig belangrijk verschil is dat de buitenkant van het International Commerce Center geheel uit glas bestaat

6. & 7. 452m,      Petronas Twin Towers,      Kuala Lumpur, Maleisië Tja, ik weet het dit is verwarrend. Maar dit zijn twee en dus niet één Wolkenkrabbers van allebei dezelfde hoogte. Daarom vullen de Petronas Twin Towers met een hoogte van plaats 6 en 7 op de lijst van hoogste wolkenkrabbers ter wereld. Ook houden ze het record voor de hoogste tweelingtorens ter wereld (eerder waren dit de Twin Towers in New York). De Maleisiërs houden van weddenschappen. Vandaar ook dat tijdens de bouw van de toren twee verschillende aannemers werden gevraagd. Elke aannemer moest de bouw van een toren regelen. En de aannemer die het snelst klaar was die kreeg een geldbeloning. De brug tussen de torens in is bedoeld als vluchtroute. Dit zodat men bij problemen in de ene toren naar de andere toren kan vluchten. De naam Petronas Twin Towers komt van oliemaatschappij Petronas, huurder van wolkenkrabber 1.



8. 450m,      Greenland Square Zifeng Tower,      Nanking, China
Deze wolkenkrabber die ook wel Nanjin Greenland Financial Center word genoemd is 2 meter kleiner dan de Petronas Twin Towers. De toren telt 54 liften, bevat 66 bovengrondse en 5 ondergrondse verdiepingen. Deze ondergrondse verdiepingen worden gebruikt als parkeergarage. De totale oppervlakte is 137.529m². In de flat is een hotel, zakencentrum, kantoorruimte, detailhandel, restaurants en een openbaar uitkijkpunt te vinden. De spits waarmee het gebouw bovenop eindigt wordt 's nachts verlicht. Over de hoogte van het gebouw is een grote discussie gaande. Dit omdat de een vind dat men de mast niet mee mag tellen en de ander vind dat dat juist wel mag. Vandaar ook dat je bij elk top-10 lijstje wel een paar verschillen zal kunnen vinden.




9. 442m,      Willis Tower,      Chigaco, VS Met antenne meegerekend zou de Willis Tower met een hoogte van 527 meter de een na grootse wolkenkrabber ter wereld zijn. Het is een van de oudste gebouwen tussen deze top 10. En bereikte zijn hoogste punt op 3 mei 1973. Sindsdien was het tot in 1997 de hoogste wolkenkrabber ter wereld. In het gebouw zijn 103 werkende liften aanwezig en de buitenkant is gemaakt van zwart aluminium en glas. Voor de bezoekers van het uitkijkpunt op de 103e verdieping. Is een speciale ubersnelle lift gemaakt die alleen bij het uitkijkpunt stopt.De naam van de toren komt van de Britse verzekeringsmaatschappij Willis Group Holdings die er sinds 2007 in gevestigd is. Maar onder het grote publiek is de toren nog steeds bekend als Sears Tower, naar het bedrijf dat er eerder in gevestigd zat. Check ook deze link.

10. 442m,      Kinkey 100,     Shenzhen, China
Deze in september 2011 geopende toren werd eerst Kinkey Finance Center Plaza genoemd. Bevat een winkelcentrum, hotel, cafetaria's en een bioscoop. 's Nachts is aan de voorkant een gigantische lichtshow te zien.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Cartoonrubriek
Omdat het toch ook Kerstmis is, hier ook wat kerst cartoons, check ook het kerstnummer van vorig jaar: http://tiritator.blogspot.nl/2011/12/3e-jaargang-nr-12.html


© copyright TiRiTator

1 opmerking:

  1. Leuke aflevering, met veel plezier gelezen. Ik mis een wolkenkrabber, West Point in Tilburg (is toch ook hoog). Zonder gekheid, ik ben in New York geweest, de torens zijn daar minder hoog maar er staan een paar zeer mooie oude wolkenkrabbers. De allermooiste en oud vind ik Flatiron building (strijkijzer gebouw). Zie: http://www.stadsverkenner.com/newyork/flatironbuilding

    Ik heb mooie foto's van New York, wellicht een Tiritator New York.

    De kou is uit de lucht, we moeten maar weer eens op pad gaan.

    Martijn

    BeantwoordenVerwijderen

Hey, leuk dat je een reactie wil toevoegen!
Hieronder heb ik een reactieformulier toegevoegd. Vul dit even in (gegevens worden niet misbruikt en je kan anoniem blijven) en schrijf vervolgens je reactie.
De redactie van de TiRiTator

Zoeken in deze blog

Volgers